برای بسیاری از پزشکان اکنون این نکته محرز شده که یکی از بهترین راهها برای سرکوب التهاب نهفته در بدن، استفاده از برخی مواد غذایی است نه دارو. به گفته بقراط داروی شما غذای شماست. با پیگیری یک رژیم ضدالتهابی، میتوانید با التهاب بهخوبی کنار بیایید. یک رژیم ضدالتهابی چه کار میکند؟
سیستم ایمنی بدن به هر عنصر خارجی که آن را به رسمیت نشناسد حمله میکند اعم از میکروبهای مهاجم، گرده گیاهان و یا حتی عناصر شیمیایی. این فرایند خود سبب التهاب میشود. حملات متناوب سیستم ایمنی بدن به مهاجمان خارجی گاه سبب تهدید سلامت بدن میشود. بااینحال، گاهی اوقات التهاب ادامه دارد، حتی زمانی که شما توسط مهاجم خارجی تهدید نشوید. در چنین شرایطی، خود التهاب میتواند دشمن شما باشد.
التهاب حاد واکنش بدن برای مبارزه با آسیبها و عفونتها است؛ اما اگر التهاب حاد تبدیل شود به التهاب مزمن مشکلات شروع میشود. واقعیت این است که التهاب مزمن با تعداد زیادی از دیگر امراض مرتبط است، از جمله آرتروز، آلزایمر، دیابت، آرتریت، افسردگی، بیماریهای قلبی، پارکینسون، چاقی، آسم، پسوریازیس، مرض التهاب شکمی (IBD)، و سرطان.
علائم ظاهری التهاب، درد، تورم، کبودی و گاهی اوقات کاهش تحرک یا عفونت است. یکی از قدرتمندترین ابزار مبارزه با التهاب مزمن نه دارو بلکه مواد غذایی است. بسیاری از مطالعات تجربی نشان داده است که برخی غذاها یا آشامیدنیها ممکن است اثرات ضدالتهابی داشته باشد؛ بنابراین با انتخاب مواد غذایی مناسب ضدالتهابی میتوانید خطر ابتلا به انواع بیماریها را کاهش دهید. آنهایی که پیوسته مواد غذایی اشتباه را انتخاب میکنند، در واقع با این کار روند بیماری التهابی خود را تسریع میبخشند.
غذاهایی که باعث التهاب میشوند (سعی کنید از این غذاها تا جایی که امکان دارد خودداری کنید):
- کربوهیدراتهای تصفیه شده، مانند کلوچه و نانهایی که با آرد سفید درست شدهاند
- سیبزمینی سرخ شده و سایر غذاهای سرخ شده
- نوشابه و دیگر نوشیدنیهای گازدار پر قند
- گوشت قرمز (برگر، استیک) و گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس
- مارگارین یا کره گیاهی
خطرات سلامتی مواد غذایی التهابی
جای تعجب نیست که غذاهای التهابی بهطورکلی برای سلامتی ما مضر هستند. از جمله نوشابه، کربوهیدراتهای تصفیه شده، و همچنین گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده.
“برخی از غذاها که با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی ارتباط دارند، نیز با التهاب بیش از حد همراهاند.” “تعجبآور نیست، زیرا التهاب یک مکانیزم مهم برای توسعه این بیماریها است.”
غذاهای ناسالم همچنین باعث چربی زیاد و افزایش وزن میشوند که خود یک عامل خطر برای التهاب است. بااینحال، در مطالعات متعدد، حتی پس از اینکه محققان، عامل چاقی را کنار گذاشتند، ارتباط میان غذاها و التهاب باقی ماند که نشان میدهد افزایش وزن تنها باعث التهاب نیست. برخی از اجزا و عناصر مواد غذایی ممکن است اثر مستقل بر التهابات بدن داشته باشند.
مواد غذایی ضدالتهابی
یک رژیم ضدالتهابی باید شامل این مواد باشد:
- گوجه
- روغن زیتون، آووکادو، روغن کنجد و روغن نارگیل.
- سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کلم، کلم بروکلی، کاهو و سبزی خوردن
- روغن ماهی مانند قزلآلا، ماهی خالمخالی و ساردین
- میوههایی مانند توتفرنگی، بلوبری، انواع توتها و پرتقال
- حبوبات، دانهها و مغزها
- ادویهجات: رزماری، زردچوبه، فلفل قرمز، زنجبیل، جوز هندی، میخک، و پونه
مزایای مصرف غذاهای ضدالتهابی
نوشیدنیها و غذاهایی وجود دارند که التهاب و همچنین علائم بیماریهای مزمن را کاهش میدهند از قبیل میوهها و سبزیجات خاصی مانند زغالاخته، بلوبری، سیب و سبزیجات برگ سبز که حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی و پلیفنلها (ترکیبات حفاظتی موجود در گیاهان) هستند.
مطالعات نیز آجیلها را با کاهش علائم التهابی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و دیابت مرتبط نشان میدهد. همچنین چای سبز حاوی پلیفنولها و دیگر ترکیبات ضدالتهابی است که میتواند با التهابات بدن مبارزه کند بهعلاوه، در مقایسه با قهوه و چای سیاه، کافئین کمتری دارد.
رژیم ضدالتهابی
برای کاهش سطح التهابات، یک رژیم غذایی سالم را هدف قرار دهید. اگر شما به دنبال یک برنامه غذایی هستید که بهشدت از اصول غذاهای ضدالتهابی پیروی میکند، رژیم مدیترانهای را که حاوی میوهها، سبزیجات، آجیل، دانههای غلات، ماهی و روغنهای سالم است، در نظر بگیرید.
علاوه بر کاهش التهابات، یک رژیم غذایی طبیعیتر و کمتر فرآوری شده میتواند اثرات قابلتوجهی بر سلامت جسم و روان شما داشته باشد. “رژیم غذایی سالم نهتنها برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن، بلکه برای بهبود خلقوخو و کیفیت کلی زندگی مفید است.”